Over Willem Keeris

Pasfoto WillemWillem G. Keeris (1942) is emeritus hoogleraar Real Estate Management & Development en was verbonden aan de Technische Universiteiten Eindhoven en Delft en Tilburg Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Keeris Vastgoed-Consultancy, KVC. Zijn laatste functie was die van Academic Director van de Executive Master of Real Estate-opleiding, de MRE van TiasNimbas Business School, een dochter van de Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven.

Hij studeerde bouwkunde/architectuur aan de Technische Universiteit Delft. De eerste Roermondse bouw-fase van zijn carrière verliep achtereenvolgens van de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht naar de functie chef projectontwikkeling bij Aannemersbedrijf Straus Van Mierlo B.V. tot adjunct-directeur en directeur bij Munsterpoort, Buro voor Bouwcoördinatie B.V.

Zijn tweede consultancy-fase werd ingevuld bij de Nederlandse Energie Ontwikkelingsmaatschappij (NEOM) te Sittard, waar hij divisiehoofd was voor de sectoren Gebouwde Omgeving en Verkeer & Vervoer. Daar werd de aanzet gegeven tot wat vandaag de dag het label ‘duurzaamheid’ heeft gekregen. Zijn derde vastgoedbelegger-fase in Heerlen begon als hoofd van de afdeling Onroerend Goed van Pensioenverzekeringsmaatschappij DSM, om na de sanering van die afdeling over te stappen als portefeuillemanager bij Beleggingen Onroerend Goed van het ABP. Na de reorganisatie daarvan werd hij beleidsmedewerker bij het ABP Woningfonds, dat later overging in Vesteda. Zijn laatste universitaire-fase begon in 1994 met zijn benoeming als hoogleraar Vastgoedbeheer aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven. Eerst in deeltijd en sinds 2000 voltijds. In 2004 gaf hij zijn leerstoel terug vanwege het te slechte arbeidsklimaat, waarna hij Visiting-professor werd in Delft bij de groep Real Estate & Housing. De in 1997 in Eindhoven separaat opgezette postacademiale opleiding Executive Master of Real Estate bouwde hij in Tilburg verder uit tot aan zijn emeritaat in 2011. Op zijn 70ste in 2012 sloot hij die universitaire carrière af, maar bleef wel actief als spreker en publicist. Als auteur heeft hij ruim 200 publicaties op zijn naam staan.

Naast zijn drukke werkzaamheden vervulde hij al die jaren verschillende bestuursfuncties. Zo was hij onder meer Commissaris bij Kadans Science Partner Fund N.V., Secretaris van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap – Sectie Monumenten, Inspecteur voor de Monumentenzorg in Midden-Limburg, Bestuurslid bij de ouderenhuisvesting Roncalli, de woningcorporatie SHA in Heerlen en bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Naast die bestuursfuncties was hij ook als docent actief, eerst voor hout- en steenconstructies aan de avondschool opleiding voor opzichter BNA, vervolgens op academisch niveau aan de Hanzehogeschool in Groningen, de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), de Universiteit Antwerpen Management School en was hij Lector Makelaardij & Vastgoed aan de Fontys Hogescholen. Tenslotte was hij nog professional Member of the Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).